Chris Serneels Kapitein - Postoverste
Brandweerzone Rivierenland - Post Duffel
Spoorweglaan 2 bus 1, 2570 Duffel
Briefwisseling: Plattebeekstraat 11, 2800 Mechelen
Tel +32(0)15 31 36 66
www.brandweerzonerivierenland.be
E-mail: chris.serneels@bwzr.be
Benny Van Der Veken - Voorzitter
Vriendenkring Brandweer Duffel vzw
Postadres: Spoorweglaan 2 bus 1, 2570 Duffel
Tel +32 0486 89 86 97
www.brandweerduffel.be
E-mail: vzw@brandweerduffel.be
Ondernemingsnummer: 0633.595.288

Wespen bij u thuis?Wat zij de tarieven voor het verdelgen van een wespennest ? Retributiereglement

Het verdelgen van wespen door de brandweer is niet gratis. Voor deze interventie wordt een bedrag van 60,50 euro (inclusief BTW) aangerekend. Wil je dat de brandweer de verdelging dringend of tijdens het weekend uitvoert, dan kost het je 121 euro (inclusief BTW).
U kan uw aanvraag doen via 015/280.280 Dispath Rivierenland of  via
E-loket aanvraag wespenverdelging

Hoe herken je een wespensteek?
Een wespensteek geeft een rode, jeukende zwelling op de plaats van de steek in de huid. Normaal gesproken gaat deze irritatie snel over. Anders is het wanneer een wesp of bij in de neus, mond, tong of hals heeft gestoken: dan kan de reactie heftiger zijn en een zwelling het ademhalen bemoeilijken. Sommige mensen zijn allergisch voor wespen- en bijensteken. De pijnlijke, rode zwelling wordt dan steeds groter en houdt langer aan, tot wel twee dagen. Soms ontstaan er ook reacties elders: opgezwollen lippen of oogleden, uitslag of benauwdheid. Allergische mensen die in de neus, mond, tong of hals gestoken worden lopen extra gevaar. Wanneer, bij mensen die allergisch zijn, bovendien het gif van de angel direct in de bloedbaan komt, ontstaat er een algehele allergische reactie die levensbedreigend kan zijn. Klachten daarbij zijn: braken, diarree, slijmvliesirritatie van de neus, huiduitslag of astma-aanval.

Hoe vaak komt het voor?

Wespensteken komen regelmatig voor maar de gevolgen zijn meestal onschuldig.
Bijen steken vooral wanneer zij zich bedreigd voelen en gaan na de steek dood doordat de angel in de huid achterblijft. Wespen zijn agressiever en kunnen ‘zomaar’ steken. Wespen steken vooral in de herfst als er minder voedsel voor ze is. Een wesp gaat na een steek niet dood, de angel blijft niet achter in de huid.

Preventie en behandeling

In het algemeen:
Niet krabben. Verwijder snel de angel met een pincet of uitgegloeide naald, niet knijpen (dat voorkomt dat het gifzakje leeg gedrukt wordt). Of zuig het gif op uit de wond. Leg een ijsblokje of koude kompres op de plek van de steek. Eventueel deppen met verdunde ammonia na een bijensteek; met azijn na een wespensteek. Er zijn stiften die de symptomen van een insectenbeet kunnen verlichten.
Ga naar de huisarts als de klachten hevig zijn.

Preventief:

Laat kinderen niet buiten eten of drinken (ook geen ijsjes). Controleer de kinderen voor het naar buiten gaan op plakkerige handen en monden. Vermijd zoveel mogelijk zoete geuren en zweet: insecten worden bijvoorbeeld door zonnecrèmes en parfum aangetrokken. Eet en drink in de zomer geen vruchten en zoete dranken buiten. Controleer vóór het instappen of en wespen of bijen in de auto zijn: dat voorkomt ook eventuele paniek tijdens het rijden. Kom niet in de buurt van wespennesten (vaak in holle bomen) en bijenhokken.
Bij een steek in de mond, tong, neus, of hals of algehele allergische reactie: Direct een arts bellen of langs de EHBO-post gaan; allergische mensen: 112 bellen.
Bij een steek in de mond alvast een ijsblokje in de mond nemen om de zwelling tegen te gaan. Anti allergiemiddelen helpen alleen tegen de symptomen van een allergie en zijn niet insectenwerend: ze voorkomen niet dat men geprikt wordt door wesp of bij.