Chris Serneels Kapitein - Postoverste
Brandweerzone Rivierenland - Post Duffel
Spoorweglaan 2 bus 1, 2570 Duffel
Briefwisseling: Plattebeekstraat 11, 2800 Mechelen
Tel +32(0)15 31 36 66
www.brandweerzonerivierenland.be
E-mail: chris.serneels@bwzr.be
Benny Van Der Veken - Voorzitter
Vriendenkring Brandweer Duffel vzw
Postadres: Spoorweglaan 2 bus 1, 2570 Duffel
Tel +32 0486 89 86 97
www.brandweerduffel.be
E-mail: vzw@brandweerduffel.be
Ondernemingsnummer: 0633.595.288
BijenWanneer u van honing houdt of geïnteresseerd bent in het leven van de bijen of geboeid wordt door bloemen en bomen in uw eigen omgeving is het houden van bijen ook voor u een bobby die u dichter tot de natuur brengt.
In het verleden was bijen houden een bijverdienste van het boerenbedrijf. De boeren imkerden met korven, waardoor het spontaan ontstaan van een bijenzwerm niet was te voorkomen. Tegenwoordig is het houden van bijen een hobby en gebruikt de imker vrijwel geen korven meer, maar bijenkasten. Het imkeren is er een stuk eenvoudiger op geworden.
Misschien heeft u er wel eens aan gedacht om een bijenvolk aan te schaffen, maar vindt u uw tuin te klein of denkt u dat u een boomgaard moet hebben of een enorme tuin met bloemen. Niets is minder waar! Vooral dorpen en plaatsen waar de gemeente veel planten, struiken en bomen plant in de plantsoenen zijn bij uitstek geschikt om er bijen te houden. Aangezien bijen een vliegbereik hebben van drie kilometer is het vaak mogelijk om thuis bijen te houden.
Wanneer u van honing houdt of geïnteresseerd bent in het leven van de bijen of geboeid wordt door bloemen en bomen in uw eigen omgeving is het houden van bijen ook voor u een bobby die u dichter tot de natuur brengt.
In het verleden was bijen houden een bijverdienste van het boerenbedrijf. De boeren imkerden met korven, waardoor het spontaan ontstaan van een bijenzwerm niet was te voorkomen. Tegenwoordig is het houden van bijen een hobby en gebruikt de imker vrijwel geen korven meer, maar bijenkasten. Het imkeren is er een stuk eenvoudiger op geworden.
Misschien heeft u er wel eens aan gedacht om een bijenvolk aan te schaffen, maar vindt u
uw tuin te klein of denkt u dat u een boomgaard moet hebben of een enorme tuin met bloemen. Niets is minder waar! Vooral dorpen en plaatsen waar de gemeente veel planten, struiken en bomen plant in de plantsoenen zijn bij uitstek geschikt om er bijen te houden. Aangezien bijen een vliegbereik hebben van drie kilometer is het vaak mogelijk om thuis bijen te houden.

Belang van bijen.


Bijen zorgen ervoor dat de bestuiving van bloemen plaatsvindt. Voor veel soorten planten is het voor hun voortbestaan noodzakelijk dat er bestuiving plaatsvindt. Wellicht heeft u in het voorjaar wel eens bijenvolken gezien bij bloeiende fruit-bomen. De fruitkweker plaatst de bijenvolken in z'n boomgaard voor de bestuiving van appels, kersen en pruimen. Voor de imker levert het honing en was op.
De bij levert zowel direct als indirect verschillende produkten:

Direct:


Honing
Afhankelijk van de drachtplant verkrijgt de imker fruit-, koolzaad-, Acacia-, Linde- of heidehoning.

Was
Hiervan maakt men kaarsen en wrijfwas voor meubelen. De geneesmiddelen industrie maakt dankbaar gebruik van bijenwas voor crèmes en cosmetica.

Propolis
Propolis is een kleverige substantie die door bijen wordt verzameld van de knoppen van bomen. Deze stof wordt gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden.

Stuifmeel
Stuifmeel dat door bijen wordt verzameld uit bloemen heeft vooral een genezende werking voor personen met ademhalingsproblemen.

Zeep
In natuurvriendelijke producten zoals in enkele zeepsoorten worden kleine hoeveelheden was gebruikt.

Indirect:


Het bestuiven van vruchtdragende bomen, planten en struiken. Niet alleen in de vrije natuur voorkomende soorten, maar vooral ook gecultiveerde soorten die door de mens worden geteeld. Appel- en perenbomen, maar vooral aardbeien en tomaten kunnen in de hedendaagse productie en teeltmethodes niet meer zonder de bestuiving door bijen. Ook het Limburgse ‘witte goud’ (Asperges) kan niet zonder de bestuivingarbeid van bijen.

BIJEN WORDEN NIET VERNIETIGD MAAR WEGGEHAALD DOOR EEN IMKER