Chris Serneels Kapitein - Postoverste
Brandweerzone Rivierenland - Post Duffel
Spoorweglaan 2 bus 1, 2570 Duffel
Briefwisseling: Plattebeekstraat 11, 2800 Mechelen
Tel +32(0)15 31 36 66
www.brandweerzonerivierenland.be
E-mail: chris.serneels@bwzr.be
Benny Van Der Veken - Voorzitter
Vriendenkring Brandweer Duffel vzw
Postadres: Spoorweglaan 2 bus 1, 2570 Duffel
Tel +32 0486 89 86 97
www.brandweerduffel.be
E-mail: vzw@brandweerduffel.be
Ondernemingsnummer: 0633.595.288
Hebt U een goede kerstboom gekocht?

Een kunstkerstboom die moeilijk brandbaar is, is veel veiliger dan een natuurlijke kerstboom. Wanneer u toch kiest voor een natuurlijke boom, zet deze dan in de verste hoek van de kamer (gezien vanaf de uitgang van uw kamer). Zet de boom dus niet in de loop- of vluchtroute. Zo voorkomt u dat u bij een calamiteit ingesloten raakt. Zorg er voor dat de boom goed stevig staat en niet gemakkelijk omvergelopen kan worden. Zet de boom ook niet te dicht bij de gordijnen of andere gemakkelijk brandbare materialen.

Om te zorgen dat de boom minder brandbaar is, moet de boom vocht vast kunnen houden. Kijk bij de koop of er geen groene naalden uitvallen.

Dit kunt u testen door een paar keer met de boom op de grond te tikken. Zaag 3 centimeter van de stam af en plaats de boom in een houder waarin deze 5 centimeter onder water kan staan. Vul het reservoir dagelijks bij met water. Een kerstboom met kluit kan natuurlijk ook, mits deze voldoende water kan opnemen en ook dagelijks voldoende water krijgt. In een verwarmde ruimte kan een boom maximaal drie weken het vocht vasthouden.

Mocht de boom veel naalden verliezen of bruin worden, dan moet de boom zo snel mogelijk worden verwijderd. Koop in ieder geval een boom die niet te groot is voor uw kamer en gebruik nooit echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen.

Brandweerzone Rivierenland voert tussen 10 december en 2 januari een campagne rond veilig feesten, lees onderstaande folder!